Nederland-Ghana
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
03 Juni 2010 | Ghana, Tamale
Hier weer een update vanuit Ghana! Er zijn een hoop dingen waarin Ghana achterloopt, maar er is toch zeker één ding hier waar Nederland heel veel van kan leren; het samenleven van verschillende religies. Moslim of Christen het maakt hier totaal niet uit en dat is voor ons Nederlanders zo bijzonder om te zien, terwijl het eigenlijk vanzelfsprekend hoort te zijn. Iedereen respecteert elkaars geloof en ze gaan er heel vrij mee om. Dus ik zou zeggen tegen een aantal Nederlanders (ik noem geen namen ;)), kom hier eens kijken hoe het ook kan!
Omdat we zondag geen stroom hadden, hebben we de hele middag een beetje rondgehangen in het internetcafé waar wel stroom was ;) Aan het eind van de middag zijn we naar een voetbalwedstrijd van Muftawu gaan kijken op een veldje iets verderop. Het veld was breder dan dat het lang was en de doelen stonden schuin tegenover elkaar en er was geen grassprietje te bekennen. Als de scheidsrechter floot renden een hoop toeschouwers het veld op en duurder het 5 minuten voordat de vrije trap genomen kon worden haha. Maar zijn team had wel met 2-0 gewonnen ;) Net voor het donker werd moesten we toch maar eens naar huis en thuisgekomen was de stroom weer terug gelukkig! Alleen tijdens het eten, rond half 8, was het ineens weer donker. Tja toen zijn we maar naar bed gegaan, er zat niks anders op. Maar het is wel frustrerend als je de tv van de buren hoort schreeuwen terwijl je zelf in het donker zit…
Maandagochtend nog steeds geen stroom, dus maar weer naar het internetcafé en naar de stad om te lunchen bij Sparkles en wat boodschappen te doen. Thuisgekomen was er weer stroom, maar je zit dan toch te wachten totdat ie weer uitvalt. Gelukkig is dat niet gebeurt en konden we mooi weer CSI kijken haha.
Dinsdagochtend heb ik het hotel voor Mole National Park geboekt waar we 11 juni een weekend heen gaan! Eerst wilden we een weekend later gaan, maar dat weekend moet het Nederlands elftal spelen en komend weekend hebben we ook een voetbalwedstrijd hier in de stad waar we heen gaan, dus bleef het weekend van 11 juni over. Het is een hotel met zwembad en vanuit dat zwembad kan je de olifanten zien die in een waterpoel iets verderop lopen; klinkt echt zo fantastisch! Dinsdag middag hadden we weer afgesproken voor de interviews, maar net voordat we wilden vertrekken begon het opeens heel hard te regenen. We konden onze tv niet eens meer verstaan zo hard spoelde het. Na een tijdje werd het iets minder en zijn we er toch maar doorheen gaan fietsen, waardoor we weer kletsnat werden. Het was wel voor het eerst dat ik mijn regenjas aan kon, ik had niet verwacht die hier nog te gebruiken ;)
Aan het eind van de middag waren we weer terug thuis en hebben we eten klaargemaakt wat we mee konden nemen naar het internetcafé om daar de wedstrijd Nederland-Ghana te gaan kijken. We hebben zo’n grote bak net zoals een thermoskan dus daar hadden we de rijst ingedaan. We hadden echt veel te veel gemaakt, waardoor het niet in die bak paste dus hebben we wat over is maar aan de bewaker gegeven: had die ook eens een keer goede maaltijd. Wij op de fiets in onze oranje shirts en met die bak eten. Omdat de weg zo hobbelig is wilde Tessa de bak beschermen maar daardoor viel ze met fiets en al in de modder.. Gelukkig had ze niks en was ze alleen vies en de bak was ook dicht gebleven haha. We kwamen net op tijd voor de wedstrijd aan en iedereen daar was er zeker van dat Ghana zou winnen. Helaas voor hun kregen wij toch gelijk ;) Het werd best stil en opeens was het volgens hen, maar, een oefenwedstrijd. Ik ben toch blij dat Nederland gewonnen heeft, anders waren we denk ik nog wekenlang gepest :P
Woensdagmiddag hadden we weer afgesproken bij Abeys huis. De geiten stonden ook al voor de deur van de compound te wachten omdat ze weten dat daar eten te krijgen is, wat ze uiteindelijk ook kregen toen Abey thuiskwam.
De interviews lopen goed, we hebben in de drie dagen dat we zijn geweest al 22 respondenten dus dat gaat de goede kant op! We hebben een half gestructureerde vragenlijst die maar een klein kwartiertje duurt om af te nemen dus daarom kunnen we veel mensen ondervragen in maar een paar uur. De community waar we de interviews afnemen is toch wel een stuk armer en er is heel moeilijk aan water te komen, dat is toch wel heftig om te zien.. Hopelijk kunnen wij via ons onderzoek iets voor ze betekenen :) Onderweg naar en tijdens onze interviews voelen we ons net een toeristische attractie, iedereen zwaait en groet. Dat zullen we vast gaan missen als we weer terug zijn in Nederland.
Foto's staan op http://picasaweb.google.com/113306819244800693093/NederlandGhana#
Groetjes Anne
04 Juni 2010 - 07:56
Annelies:
Hoi hoi!
Leuk verhaal weer :)Vervelend van die stroomuitval steeds!! Een paar kaarsjes kopen misschien? En is het regenseizoen nou echt begonnen daar? of was t nog een sporadische regenbui?
Veel plezier!!
Liefs